Hållbarhetsinitiativ

Synsam Recycling Outlet-butiker

I december 2020 öppnade Synsam koncernens första recycling- och outletbutik i Linköping. Recycling Outletkedjan, som under 2022 växt till totalt 24 butiker i Norden, är Nordens första renodlade handelsplats för återvunna glasögonbågar och solglasögon. Synsam Recycling Outlet föddes ur Synsams vision att kunden vill konsumera mer hållbart och att koncernen, som marknadsledande, genom attraktiva erbjudanden, kan driva på en mer hållbar konsumtion. I butikerna säljs även återlämnade och felfria produkter som kunderna lämnat in i koncernens återvinningslådor. Här säljs också ett hållbart sortiment av glasögonbågar, liksom kollektioner som utgått ur ordinarie sortimentet.

Synsams innovativa glasögonabonnemang
Synsams glasögonabonnemang ger kunderna en möjlighet att hyra glasögon i stället för att köpa dem. Genom abonnemanget Synsam Lifestyle får kunderna möjlig het att regelbundet undersöka synen och vid behov byta ut glas, kontaktlinser och/eller lämna in glasögon för återanvändning eller återvinning. Abonnemanget möjliggör även att Synsams kunder kan ta del av nya innovativa produkter, samtidigt som de bidrar till ett cirkulärt flöde där produkterna kan återanvändas av andra kunder.

Synsam tar emot alla typer av glasögon och solglasögon från alla märken, även sådana som inte har sålts, eller tillverkats, av koncernen. När lådorna med inlämnade glasögon töms, sorteras glasögonen utifrån skick och hanteras enligt nedan:
• Felfria glasögon tvättas, justeras och glaset plockas ur. Därefter säljs bågarna på nytt i Synsam Recycling Outlet-butiker.
• En del av volymen glasögon skickas till tredje land där de, genom samarbetspartnern Vision for All, kan användas av en ny bärare med motsvarande synfel som den ursprungliga bäraren.
• Resterade volymer av förbrukade glasögon skickas till återvinningscentral. Där plockas glasögonen isär och allt material som plast, acetat, metall, skruvar, gångjärn och glas sorteras i rätt återvinningsfraktion.

Alla ska se! Gratis aktivitetsglasögon för barn

En av vår tids största folkhälsoutmaningar är stillasittande barn. I fyra år har Synsam därför arbetat med ”Alla ska se”, ett initiativ som syftar till att främja fysisk aktivitet bland barn. Dålig syn ska aldrig stå i vägen för rörelse på lika villkor. Genom initiativet erbjuder Synsam barn mellan fem och tolv år med synfel kostnadsfria aktivitetsglasögon. Arbetet med ”Alla ska se” fortsatte under året och sedan initiativet inleddes 2019, har Synsam delat ut 43 678 aktivitetsglasögon till barn i hela Norden.

Jessica Lindqvist, optiker på Synsam Group:

– Regelbundna besök hos optikern borde vara lika självklart som att gå till tandläkaren, inte minst för att skärmkonsumtionen ökar drastiskt. Många föräldrar har svårt att koppla samman att det är svårigheter med synen som gör att deras barn har huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Det kan också vara orsaken bakom att ett barn undviker att läsa och skriva, eller kanske till och med slutar med sina fritidsaktiviteter. Därför är det så viktigt att undersöka synen regelbundet.

Lansering av Jämtö – Synsams första svenskproducerade glasögonkollektion

På mindre än två år har Synsam gått från idé till faktisk produktion av svenskproducerade bågar. Koncernens första närproducerade glasögonkollektion tillverkad i produktions- och innovationscentret på Frösön fanns ute till försäljning i butikerna i september 2022.

Kollektionen Jämtö är unik i sitt slag och designen är inspirerad av den jämtländska naturen och bygdens historia. För att minska koncernens klimatpåverkan och möjliggöra ett cirkulärt kretslopp, består de 24 glasögonen i kollektionen av 69 procent biobaserat material, framställt av trämassa och vegetabiliska oljor. Även fodralet till glasögonen är tillverkat i Östersund och består av återvunnen ull.

Mikael Lotsengård, Product Development Manager på Synsam Group:

– Det är viktigt för oss att göra det lättare för kunderna att ta medvetna beslut. Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda närproducerade glasögonbågar av högsta kvalitet. Bågarna är till stor del tillverkade av biobaserad cellulosa från trämassa och vegetabiliska oljor, en mångsidig bioprodukt från förnybart trämaterial. Det gör att bågarnas material kan återvinnas. Utöver det har Jämtökollektionen unik design och bidrar till ett cirkulärt kretslopp.

Sea2See – 100% återvunnen plast från havet

I Synsams unika glasögonkollektion Sea2See används 100 procent återvunnen plast från haven i produktionen. Bågarna har tagits fram i samarbete med den spanska organisationen Sea2See, som med hjälp av lokala fiskare samlar in, sorterar och tillverkar nya produkter av den växande mängd plast som driver runt i världshaven.