Hållbarhetsinitiativ

Synsam på väg mot cirkularitet: Alla glasögon återvinns

– Att återvinna glasögonbågar handlar om att Synsam vill ta ansvar och göra rätt för oss. Tillsammans med våra kunder knuffar vi nu igång ett fantastiskt kretslopp som bidrar till en mer ansvarsfull produktion och konsumtion, helt enligt FN:s globala klimatmål. Det gör mig stolt, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group.

Nya glasögon tack vare återvinning
I samtliga Synsambutiker har återvinningslådor placerats ut. Här uppmuntras kunden att lämna sina gamla glasögon. Glasögonen samlas ihop och skickas därefter till EOE Eyewear, Synsams samarbetspartner för glasögonåtervinning. Med en unik produktionsteknik bryter EOE ner bågarna till pellets. Av detta material tillverkas sedan nya återvunna glasögon som kommer att lanseras i början av 2020.

– Dagens konsumenter blir alltmer medvetna i sitt köpbeteende och söker i allt högre grad hållbara produkter och tjänster. Det känns inspirerande att bygga upp det här kretsloppet inom Synsam tillsammans med våra kunder och att tillmötesgå våra konsumenters önskan om att kunna konsumera hållbart. Det känns bra i hjärtat, säger Victor Sundholm, Commercial & Operations Manager, House Brands, Synsam Group.

Att hållbarhet påverkar konsumenternas köpbeslut är konstaterat. I en stor nordisk konsumentundersökning* med 50 000konsumenter uppger 74 procent av konsumenterna att hållbarhet påverkar deras köpbeslut. Att detta stämmer kan Synsam intyga: ”Fellepini x Sea2See”, glasögonbågar gjorda på 100% återvunnen havsplast, som Synsam lanserade i fjol har på kort tid blivit en eftertraktad produkt i koncernens 450 butiker.

Information om Synsam Circular:

  • Den första kollektionen lanseras i början av 2020
  • Materialet består av gamla bågar som kunder har lämnat in i Synsams butiker
  • Kollektionen görs i samarbete med EOE Eyewear

Alla ska se! Gratis aktivitetsglasögon för barn

Alla ska se är vad namnet säger; alla barn ska kunna utöva sin sport, röra på sig eller busa obehindrat på lika villkor – oavsett synfel. Barn med synfel begränsas dock ofta vilket är helt onödigt. I ett unikt initiativ ger Synsam kostnadsfria aktivitetsglasögon till alla barn mellan fem och tolv år med synfel, i syfte att rörelse ska ske på lika villkor, oavsett syn.

Initiativet introducerades i Sverige och Danmark 2019 och har hjälpt tusentals barn till en rörligare vardag.

Håkan Lundstedt, vd och koncernchef på Synsam Group:

– Aktivitetsglasögonen och initiativet Alla ska se! är en dröm som går i uppfyllelse för mig och Synsams medarbetare. Det värmer i hjärtat att vi kan bidra till barns rörelse och välmående. Jag är mycket stolt över att vi tillsammans med våra samarbetspartners tar detta omfattande ansvar för barns synhälsa, så att alla verkligen ska kunna delta på lika villkor.

Gamla bågar får nytt liv

Synsam tycker det är viktigt att återvinna så mycket vi kan i vår värdekedja. Vi uppmuntrar alla våra kunder att lägga sina gamla bågar i vår Synsam Hjälper låda. Vi ser sedan till att de får ett nytt liv genom välgörenhet eller återvinning.

Synsam Group samarbetar med organisationer som bland annat Vision for all. I vårt senaste projekt hjälpte vi unga kvinnor i Zanzibar.

De slitna eller trasiga bågarna vi samlar in går även till återvinning. Just nu samarbetar vi med E&E, som utvecklar nya modeller av återvunnet material.

Sea2See – 100% återvunnen plast från havet

Varje år hamnar närmare 8 miljoner ton uttjänade fiskenät, plastflaskor och flip-flops i våra hav runt om i världen. Och 2050 beräknar man att mängden plast kommer gå om mängden fisk.

Som ett steg i rätt riktning har Synsam lanserat Fellepini Sea2See Collection, en unik glasögonkollektion av 100% återvunnen plast från havet. Bågarna har tagits fram i samarbete med den spanska organisationen Sea2See, som med hjälp av lokala fiskare samlar in, sorterar och tillverkar nya produkter av den omkringdrivande plasten.

Med Fellepinis nya kollektion vill vi på Synsam göra det enklare för dig att göra medvetna val. Och tillsammans bidra med positiv förändring och en mer hållbar konsumtion.