Omvärlden speglas i årets solglasögon. Synsam ger oss de hetaste trenderna i vår- och sommarsolen.

Ai Shields - en av vårens hetaste solglasögontrender. Skydd och mode i en futuristisk mix.

Det senaste årets pandemitillvaro avspeglar sig i årets solglasögontrender, där skydd, distansliv och mode mixas till supertrender. Synsams designchef Wai Chan lotsar oss genom de fem hetaste trenderna som får oss att längta ut till civilisationen och äntligen få visa upp oss!

Wai Chan, chefsdesigner hos Synsam Group, med Ai Shields, vårens kanske trendigaste solglasögon.

Wai Chan, chefsdesigner hos Synsam Group, med Ai Shields, vårens kanske trendigaste solglasögon.

  1. Skärmsolglasögon med multifunktion - supertrendiga Shields
    Modevärlden har alltid haft örat mot rälsen med en förmåga att omvandla omvärldshändelser till något coolt på catwalken. Pandemin är inget undantag; de olika sorters skydd vi burit har letat sig in på modescenen. När så årets solglasögon gör entré står givetvis skydd i fokus, men nu med en extra modetvist. Varumärket Ai Eyewear lanserar exklusivt ett par supertrendiga solglasögon med en futuristisk shield-känsla.
    Ai Shields Ai Shields
    Ai Shields

    – Det allra senaste och kanske mest uppseendeväckande i vårens modebild är en solbåge eller en solskärm med fler användningsområden. Antingen som en ”Must have”-accessoar för varje fashionista eller en praktisk ”I tiden lösning” för den som vill skydda ögonen och ansiktet extra mycket. Det ryktas om att liknande bågar kommer att användas frekvent på framtida flygresor, säger Wai Chan.

Bågen lanseras i maj och kommer i en begränsad utgåva.

2. Skärmens oundvikliga blick – vi vill se något annat
Nu när vi tillbringar mycket tid framför en skärm där ansiktet är fokus, längtar många efter lite förändring och kanske en gnutta flärd. Man vill använda sina bågar till att göra ett statement och uttrycka sin personlighet. I vår ser vi därför solglasögon som är oversized, med kraftiga skalmar och som flirtar med element från 1970- och 80-talet.

Oversized hybridbåge med flacka sollinser i 70/80-tals anda som är i unisex-stil och passar både dam och herr.Oversized hybridbåge med flacka sollinser i 70/80-tals anda som är i unisex-stil och passar både dam och herr.

– Överlag så kommer vi att se en tydlig trend för både dam och herr 2021 i form av tjockare bågar och flera med hållbart materialval samt ett formspråk som andas 70-tals retro. Ett exempel är överdimensionerade kattbågar som markerar och skapar dramatik i vardagen.

Fellepini - SS21Fellepini - SS21

Fellepini - SS21

Ai Square Bold - SS21

 

  

 


Ai Square Bold - SS21

3. Hållbarhetsagendan bakom mina solglasögon
Allt fler börjar inse vikten av att välja hållbart även när det gäller solglasögon. Det har i flera år funnits miljövänliga bågar att välja hos Synsam, exempelvis den hållbarhetsprisade kollektionen Fellepini x Sea2See som görs av återvunnen havsplast. Det är nu tydligt att de allra flesta modehusen runt om i världen satsar på ekovänliga material, som ekoacetat, för medvetna konsumenter.

– Ett sätt att konsumera hållbart är genom Synsams initiativ Circular Collection. Det är Synsams första cirkulära kollektion som består av återvunna glasögonbågar som har lämnats in i våra butikers återvinningslådor. För den som är på jakt efter secondhand-solglasögon är ett tips att fynda i Synsams Recycling Outlet, Synsams butik för återbruk, säger Wai Chan.

Dessa solglasögon ur Circular Collection andas tidlöst men med moderna design-influenser i form av en chunky båge. Solglasögonen är dessutom gjorda av återvunna bågar.

Dessa solglasögon ur Circular Collection andas tidlöst men med moderna design-influenser i form av en chunky båge. Solglasögonen är dessutom gjorda av återvunna bågar.

4. Hemmatillvaron driver onlineköp - Solglasögon som familjeaktivitet
En av de starkaste trenderna är att handla på webben och det gör man nu tillsammans och gärna som en familjeaktivitet. Det är viktigt att även de mindre familjemedlemmarnas ögon skyddas från stark sol. Varumärket Ai Eyewear gör det möjligt att designa egna unika solglasögon. Ai Eyewear har även lanserat Ai Young, där barn och unga kan välja mellan fem modeller i sex färger, som dessutom finns i två storlekar. Totalt 600 möjligheter.

– Det är ett roligt sätt att vara kreativa tillsammans framför skärmen, samtidigt som barnen får högkvalitativa solglasögon. Hela familjens solbrillor matchar utan att plånboken blir tunn.

5. Vi vill komma ut – hälsoaspekter med solglasögonen
Det senaste årets stillasittande aktualiserar behovet att komma ut och röra på oss. I takt med sol och värme kommer fokus på vår egen hälsa stå alltmer i centrum. Enligt Wai är konsumenter generellt mer intresserade av olika funktioner.

Dessa populära glasögon från Rigel är kraftigt välvda, vilket gör att de skyddar dina ögon från vinden.

Dessa populära glasögon från Rigel är kraftigt välvda, vilket gör att de skyddar dina ögon från vinden.

– Många inser vikten av att välja rätt typ av glas när de sportar, för optimalt seende och för att få ett bättre resultat. Det gäller oavsett om du spelar golf eller padel. Exempelvis Oakley erbjuder ett brett urval av olika sportglasögon. Hos märket Rigel kan du välja fotokromiska glas, som ser transparenta ut men mörknar när de exponeras för UV-ljus.

Läs mer om trenderna på Synsam hemsida:
https://www.synsam.se/guide/solglasogon/trendiga-solglasogon-2021 

Synsam Group är en av Europas ledande aktör inom optikbranschen och erbjuder unika lösningar inom både Eye Health och Eye Fashion med ett brett sortiment som utgår ifrån kundens olika livsstilar och behov av ögonhälsa. Koncernen finns i Norden, har cirka 3500 medarbetare och en total omsättning på cirka 4 miljarder SEK. Totalt har koncernen cirka 500 butiker som drivs under varumärkena Synsam och Profil Optik i Danmark. Sedan 2015 har Synsam Group genomfört en transformation av hela sitt erbjudande och har med en hög grad av digitalisering och andra innovativa koncept drivit en tillväxt och lönsamhetsutveckling som är bland de högsta i Europa.