Synsam på väg mot cirkularitet: Alla glasögon återvinns

- Att återvinna glasögonbågar handlar om att Synsam vill ta ansvar och göra rätt för oss. Tillsammans med våra kunder knuffar vi nu igång ett fantastiskt kretslopp som bidrar till en mer ansvarsfull produktion och konsumtion, helt enligt FN:s globala klimatmål. Det gör mig stolt, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group.

Nya glasögon tack vare återvinning
I samtliga Synsambutiker har återvinningslådor placerats ut. Här uppmuntras kunden att lämna sina gamla glasögon. Glasögonen samlas ihop och skickas därefter till EOE Eyewear, Synsams samarbetspartner för glasögonåtervinning. Med en unik produktionsteknik bryter EOE ner bågarna till pellets. Av detta material tillverkas sedan nya återvunna glasögon som kommer att lanseras i början av 2020.

- Dagens konsumenter blir alltmer medvetna i sitt köpbeteende och söker i allt högre grad hållbara produkter och tjänster. Det känns inspirerande att bygga upp det här kretsloppet inom Synsam tillsammans med våra kunder och att tillmötesgå våra konsumenters önskan om att kunna konsumera hållbart. Det känns bra i hjärtat, säger Victor Sundholm, Commercial & Operations Manager, House Brands, Synsam Group.

Att hållbarhet påverkar konsumenternas köpbeslut är konstaterat. I en stor nordisk konsumentundersökning* med 50 000konsumenter uppger 74 procent av konsumenterna att hållbarhet påverkar deras köpbeslut. Att detta stämmer kan Synsam intyga: ”Fellepini x Sea2See”, glasögonbågar gjorda på 100% återvunnen havsplast, som Synsam lanserade i fjol har på kort tid blivit en eftertraktad produkt i koncernens 450 butiker.

Information om Synsam Circular:

  • Den första kollektionen lanseras i början av 2020
  • Materialet består av gamla bågar som kunder har lämnat in i Synsams butiker
  • Kollektionen görs i samarbete med EOE Eyewear

Om EOE Eyewear:
EOE Eyewear grundades 2010 av Erik och Emilia Lindmark. Efter flera år i glasögonbranschen konstaterade Emilia och Erik att det varje år slängs miljoner glasögon som antingen bränns eller hamnar på en avfallsdeponi. Något återvinningssystem för trasiga och oanvändbara glasögon existerade inte. Affärsidén, att samla in glasögonbågar och återvinna dem föddes och företaget investerade i en unik produktionsteknik, EOE Regrind™, för att bryta ner glasögonbågar. EOE är Synsams samarbetspartner för återvinning, där kedjans återlämnade och förbrukade bågar blir nytt råvarumaterial och sedan nya glasögon.

För mer information vänligen kontakta:
Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer:
+46 730 27 70 18, jenny.fridh@synsam.com

Synsam erbjuder ett unikt sortiment av glasögon, solglasögon, linser samt tillbehör för kundens egen stil och unika behov. Utöver detta erbjuder Synsam även en service- och kunskapsnivå inom ögonhälsa av högsta kvalitet. Synsam ingår i Synsam Group en koncernen verksam i sex länder, och som omsätter cirka 3 miljarder SEK och har 2500 anställda i 500 butiker. Butikerna drivs under varumärkena Synsam och Profil Optik. Sedan 2014 ägs Synsam av CVC Capital Partners.