Tag hand om ögonen – årets solglasögon är här

Vårsolen är extra stark och det är viktigt att skydda ögonen från de skadliga UV-strålarna. Bäst är att kombinera funktion med sin egen personliga stil. Designguru Wai Chan guidar dig till de senaste trenderna för 2020 års solglasögon och väljer ut sina favoriter.

Atlet möter avkoppling
– En riktigt stor trend just nu är athleisure. Det har varit en trend länge inom klädmode men slår nu kraftigt igenom inom solglasögon. Det handlar om sportiga, atletiska solglasögon som passar in i dagens livsstil, både på jobbet, på fest eller hemma. Sport möter fritid helt enkelt, säger Wai Chan.

Athleisure är en ordlek med engelskans ”Athletic” (atletisk) och ”Leisure” (avkoppling). Av detta får vi solglasögon som påminner om en träningsoverall eller gympaskor i sin utformning, men också sportiga solglasögon som är mer sofistikerade. Modellerna inom är athleisure är både unisex, feminina och maskulina. Materialet håller genomgående hög kvalitet.

Sport Balenciaga 


Sport Prada

Det ställs också högre krav på komfort:

– Bågarnas ska inte bara vara snygga nu. De ska sitta skönt för att passa in i våra liv. Fler kollektioner består av lättare material och vi ser bågar med en lätt böjning runt ansiktet som gör att de sitter bättre. Det finns också bågar med gummieffekt som kan greppa huvudet bättre, säger Wai Chan.

Återvinna och cirkulära solglasögon
Även hållbarhet genomsyrar årets kollektioner. Solglasögon finns nu i många olika återvunna material. I Synsams nya Circular Collection är alla solglasögon gjorda av material som samlats in från gamla bågar. Färgerna varierar därför och alla får sin unika båge. Tittar vi på färger så ser vi nyanser som håller länge rent trendmässigt. Många av färgerna i de nya solglasögon-kollektionerna påminner om naturen, till exempel skogsgrön eller sköldpaddsmönster. Vi ser också fler solglasögon i högkvalitativa material, som till exempel karbon och titan. Nu vill vi konsumera sådant som vi kan bära länge.

– Det är kul att kunderna efterfrågar hållbarhet. Hos Synsam har vi varit noggranna med att involvera våra kunder, vi uppmuntrar dem att lämna in sina gamla glasögon och solglasögon så återvinner vi dem och vi tillverkar nya, säger Wai Chan.

Circular Collection Synsam

Stora solglasögon skyddar känslig hy 
Stora solglasögon är fortsatt populära och ger dessutom lite mer skydd mot skadliga UV-strålar eftersom de täcker mer hud i ansiktet. I år har många designer tagit ut svängarna extra mycket och visar upp skalmarna ordentligt med märkbara detaljer.

Gucci  och Tom Ford

Men även mini-trenden håller i sig. De små bågarna finns överallt, från stora märken som Balenciaga och Prada till mer budgetvarianter. Välj och vraka mellan kattiga, runda eller fyrkantiga varianter.

Bottega Veneta 

Dior Homme

Vill man inte jaga trendiga solglasögon 2020 är man aldrig fel i klassiska modeller av solglasögon som runda bågar, pilotbågar och fyrkantiga solglasögon i retromodell.

Fellepini Synsam

För mer information kontakta gärna:
Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer Synsam Group, 
+46 730277018, jenny.fridh@synsam.com

Synsam erbjuder ett unikt sortiment av glasögon, solglasögon, linser samt tillbehör för kundens egen stil och unika behov. Utöver detta erbjuder Synsam även en service- och kunskapsnivå inom ögonhälsa av högsta kvalitet. Synsam ingår i Synsam Group en koncernen verksam i sex länder, och som omsätter cirka 3 miljarder SEK och har 2500 anställda i 500 butiker. Butikerna drivs under varumärkena Synsam och Profil Optik. Sedan 2014 ägs Synsam av CVC Capital Partners.