Ögonhälsan viktig i coronatider – fem tips från optikern

Många är vi som i dessa dagar jobbar hemifrån. Arbetsuppgifter, möten och skolarbete ska lösas via skärm. Sedan tar underhållningen vid: Serier, scroll och kontakt med nära och kära – även detta digitalt. Summan av skärmkonsumtionen är många, långa timmar. Här tipsar Synsams erfarna optiker hur du slipper trötta ögon och motverkar eskalerande synproblem orsakade av skärmtittandet.

Eskalerande närsynthet
Ögat är likt en muskel och måste därför både tränas och vila. Att titta in i en skärm med cirka 20 till 40 centimes avstånd under en längre period innebär en risk för synen och ögonhälsan. Studier visar att närsyntheten eskalerar bland barn och ungdomar. År 2050 spår WHO* att hälften av världens befolkning kommer att vara närsynt. Och då är det inte enbart ärftliga faktorer som spelar in, säger Awet Tesfamariam, chefsoptiker för Synsam Sverige:

– Det omfattande skärmtittandet vi utsätter ögonen för under stora delar av dygnet kan får betydande konsekvenser för synen och ögats hälsa. I tider som nu när vi än mer konsumerar skärmtid är det viktigt att vi som besitter kompetensen hjälper människor med råd och tips för att förebygga ohälsa.

Optikerns fem råd för att ta hand om synen och ögonen:

  1. 20-20-20-regeln: När du tittar på skärm tag en paus var tjugonde minut. Titta på ett objekt minst 20 meter bort i 20 sekunder.
  2. Blåljus - slå på: I våra skärmar finns ett blått ljus som är ohälsosamt för ögonen, speciellt för ett outvecklat ungt öga. Om du inte vill slå på blåljusfiltret på din skärm kan du använda glasögon med blåljusfilter som gör att skärmen ser helt normal ut men du skyddar samtidigt dina ögon.
  3. Var ute: En förklaring till eskalerande närsynthet bland barn och ungdomar är att de inte vistas ute i friska luften tillräckligt mycket. Ögats välmående är beroende av dagsljus. Och när vi är utomhus tittar vi dessutom mer på långt håll och arbetar därmed med vår ögonmuskelatur.
  4. Avståndsträna: Ögat mår bra av att få ändra avstånd ofta och mycket. Därför kan du med fördel göra ögongymnastik. Skriv alfabetet i slumpmässig ordning, i en lagom stor teckenstorlek på ett A4-blad och sätt upp på väggen, cirka tre till fem meter bort. Du ska kunna se bokstäverna. Skriv sedan alfabetet på ett A5-ark i samma ordning, men i mindre teckenstorlek. Håll A5-utskriften i handen. Hitta bokstaven A på arket på väggen, titta ner och hitta A på utskriften du håller i handen. Fortsätt med B på avstånd, sedan på utskriften i handen. Jobba dig igenom hela alfabetet och ögat har fått en riktig ögonjympa.
  5. Jonglera: Att jonglera innebär att du arbetar aktivt med ögonmuskelaturen. Du tittar på olika avstånd, använder ditt djupseende och rör ögonen med hög frekvens.

Optiker Awet Tesfamariam uppmuntrar alla människor som tittar på skärm att genomföra i alla fall något av de fem råden:

– Tag för vana att trots dessa tider komma ut en gång per dag, dagsljus är superviktigt för synen. Samtidigt som du rör på dig passar du på att träna ögonmuskelaturen genom att aktivt fokusera på objekt långt bort under en längre stund. Ögonjympa är lika viktigt som att vi borstar tänderna varje dag.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer Synsam Group,
+46 730277018, jenny.fridh@synsam.com

*World Health Organization, “The Impact of Increasing prevalence of myopia and high myopia”. Report of the Joint: World Health Organization–Brien Holden Vision Institute, Global Scientific Meeting on Myopia. University of New South Wales, Sydney, Australia 16–18 March 2015.

Synsam erbjuder ett unikt sortiment av glasögon, solglasögon, linser samt tillbehör för kundens egen stil och unika behov. Utöver detta erbjuder Synsam även en service- och kunskapsnivå inom ögonhälsa av högsta kvalitet. Synsam ingår i Synsam Group en koncernen verksam i sex länder, och som omsätter cirka 3 miljarder SEK och har 2500 anställda i 500 butiker. Butikerna drivs under varumärkena Synsam och Profil Optik. Sedan 2014 ägs Synsam av CVC Capital Partners.