Hus-Optiker hjälper riskgrupper i coronatider – de fem vanligaste frågorna

Hur gör man om man tillhör riskgruppen och inte kan besöka sin optiker som vanligt? Sedan ett par veckor hjälper Synsam 70-plussare och andra i riskgruppen med en nyinrättad Hus-Optiker som svarar på frågor och hjälper människor med sin syn och ögonhälsa. Här är en sammanfattning av de vanligaste frågorna.

Stort behov av synhjälp
Äldre och andra riskgrupper får just nu rådet att inte besöka butiker eller andra miljöer där de kan exponera sig för coronaviruset. Samtidigt är det fortsatt lika viktigt för dessa målgrupper att ha fungerande synhjälpmedel så man kan leva ett bra och säkert liv.

Leg optiker Lars Wulfing är Synsams Hus-Optiker:
– Att människor söker vår hjälp trots pågående coronapandemi visar att optikern är en samhällsviktig funktion. För att ta hand om riskgrupperna tillsatte vi funktionen Hus-Optiker som tar emot samtal och mejl från människor som just nu inte kan besöka butikerna som vanligt, men som helt uppenbart behöver hjälp, råd och tips för att klara sin vardag.

Hus-Optikerns fem vanligaste frågor i coronatider:

Vad ska man göra rent glasögonen med så att eventuella bakterier och virus försvinner?
Man ska rengöra glasögonen minst en gång om dagen. Det gör man i ljummet vatten med diskmedel. Ta en droppe diskmedel på glasen och sedan, med blöta fingrar, tvätta hela bågen inklusive skalmarna och skölj sedan noga. Alla kvalitetsbågar tål diskmedel och vatten. Coronaviruset har ett omslutande fettlager och det förstörs effektivt av diskmedel varför det blir oskadliggjort av rätt rengöring.

Vad ska man tänka på med virusspridning i kombination med ögonen?
Just nu, när vi helst inte ska ha händerna i ansiktet är det bra med ordentligt justerade glasögon, som sitter där de ska. Det är bland annat sådant en optiker kan hjälpa dig med. Om du får möjlighet att besöka en Synsambutik se då till att ta med dig alla dina glasögon, så att du har flera som sitter bra. Daglig ”glasögonhygien” är också mycket viktigt för att få bort eventuellt virus.

Jag är linsbärare, är det något speciellt jag ska tänka på i coronatider?
Så länge man följer samma rekommendationer kring handhygien som man fått hos sin optiker kan man tryggt fortsätta med linser utan rädsla för coronaviruset. Det innebär noggrann handtvätt innan man tar upp och sätter i sina linser och samma sak innan man tar ur dem. Tvätta händerna med tvål och varmt vatten i 20–30 sekunder. Och precis som vanligt ska man inte använda linser om man känner sig sjuk. Då använder man sina glasögon istället.

Mina glasögon har gått sönder, men jag ska helst inte besöka butiker, vad ska jag göra?
Synsam erbjuder nu äldre och människor i riskgruppen att besöka utvalda butiker under speciella öppettider. Vi försöker också hjälpa till att leverera hem de färdiga glasögonen. Allt för att det ska vara både tryggt och smidigt att få hjälp.

Jag läser mycket mer i dessa tider, både böcker och på skärm och upplever att jag ser texten dåligt, vad ska jag göra?
För att slippa dessa besvär rekommenderar vi ett par individuellt anpassade läsglasögon som är inställda för just det avstånd som du önskar läsa på. Kostnadsmässigt behöver de inte vara speciellt dyra och har du en inte alltför gammal båge du trivs med kan du få nya glas insatta i den.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer Synsam Group,
+46 730277018, jenny.fridh@synsam.com 

Synsam erbjuder ett unikt sortiment av glasögon, solglasögon, linser samt tillbehör för kundens egen stil och unika behov. Utöver detta erbjuder Synsam även en service- och kunskapsnivå inom ögonhälsa av högsta kvalitet. Synsam ingår i Synsam Group en koncernen verksam i sex länder, och som omsätter cirka 3 miljarder SEK och har 2500 anställda i 500 butiker. Butikerna drivs under varumärkena Synsam och Profil Optik. Sedan 2014 ägs Synsam av CVC Capital Partners.