Tillväxt och resultat negativt påverkat av Covid-19, efter en mycket stark inledning på kvartalet

Synsam Group inledde de första två månaderna med ökad omsättning och stark tillväxt driven av en kunddriven abonnemangsaffär, ett attraktivt hållbart livsstilsbaserat sortiment och fokuserade satsningar på ögonhälsa. Coronaeffekten, med delvis stängda butiker och minskade kundströmmar, drog från mars ner tillväxt och resultat i kvartalet. Sedan april har successivt samtliga butiker öppnats och behovet av ögonhälsa är uppdämt och samhällsviktigt.

Synsam Group i siffror – Q1 2020 vs Q1 2019:

 • Nettoomsättning 899 (902) MSEK
 • Organisk tillväxt -1,2 % (15,3)
 • Justerad EBITDA 201 (242) MSEK *
 • Totalt antal butiker 475, varav antal egna butiker 436
 • Försäljningen inom Lifestyleabonnemang ökade med 13 %
 • Koncernen bedriver verksamhet i Sverige, Danmark, Norge, Finland samt e-handel/omnichannel i respektive land. Franchiseverksamhet bedrivs även på Island och Färöarna.
  *EBITDA inkluderat effekt av IFRS 16. 
 • – Optikern är en samhällsviktig funktion, människor är i behov av regelbunden ögonhälsa för att leva fullgoda liv och där spelar Synsam Group en mycket viktig roll. Nu fokuserar Synsam Group fullt ut på att anpassa verksamheten efter marknadsläget med satsningar främst inom ögonhälsa, bra pris, ett kundmöte i världsklass samt hållbarhet. Med vår kompetens och våra starka erbjudanden möter vi kundernas behov både i butik och online, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group.

  Synsams erbjudande till våra kunder
  Grunden för Synsams tillväxt i Norden efter coronaviruset bygger på att erbjuda våra kunder ett bra pris, ett starkt ögonhälsoerbjudande samt fokus på hållbarhet.

  Synsams snabbt växande abonnemangsaffär innebär en trygghet för kunden som vill ha kontroll över sina månatliga utgifter. Oavsett om kunden väljer abonnemang, delbetalning eller betalar kontant och oavsett vilket varumärke kunden väljer ska det alltid finnas en trygghet i att Synsam erbjuder ett bra pris. Synsam Groups fokus på ögonhälsa fortsätter med satsningar på unika ögonhälsocenter, där högutbildade optiker erbjuder hälsokontroll av ögonen.

  Viktiga hållbarhetsinitiativ i perioden är lanseringen av koncernens första cirkulära produkter. Circular Collection är tillverkade av återvunna glasögonbågar som våra kunder lämnat in i butikernas återvinningslådor. Samarbetet med Sea2See fortsätter och en andra kollektion av Fellepini, glasögon tillverkade av återvunnen plast ifrån haven, har släppts. I koncernens CSR-initiativ ”Alla ska se” har Synsam tillsammans med våra samarbetspartners nu hjälpt fler än 16 000 barn med kostnadsfria aktivitetsglasögon. Detta är endast några exempel på Synsams hållbarhetsarbete och under 2020 planerar vi att lansera ytterligare initiativ med fokus på hållbarhet.

  För mer information vänligen kontakta:
  Håkan Lundstedt, vd och koncernchef, tel: +46 (0) 8 619 28 60

  Per Hedblom, CFO, tel: +46 (0) 8 619 28 60

  Synsam erbjuder ett unikt sortiment av glasögon, solglasögon, linser samt tillbehör för kundens egen stil och unika behov. Utöver detta erbjuder Synsam även en service- och kunskapsnivå inom ögonhälsa av högsta kvalitet. Synsam ingår i Synsam Group en koncernen verksam i sex länder, och som omsätter cirka 3 miljarder SEK och har 2500 anställda i 500 butiker. Butikerna drivs under varumärkena Synsam och Profil Optik. Sedan 2014 ägs Synsam av CVC Capital Partners.