Readers Blue Block – skyddar ögonen mot skärmens skadliga blå ljus

Synsam Group lanserar nu Readers Blue Block, en ny kollektion av glasögon med blåljusfilter som skyddar ögonen mot det skadliga blå ljuset från digitala skärmar. Skyddande blåljusfilter har lika hög relevans som tandborsten och cykelhjälmen.

Svenska barn ägnar i genomsnitt 25 timmar i veckan åt digitala skärmar som mobiltelefoner, läs- och surfplattor och datorer. Det visar en unik föräldraundersökning utförd av opinionsföretaget Yougov på vårt uppdrag*. Bland tonåringar uppgår skärmtiden till hela 37 timmar, vilket i princip motsvarar tiden för en normal arbetsvecka för vuxna. Mycket pekar även på att skärmanvändandet fortsatt att öka under årets coronapandemi.

Föräldrar oroliga
En skärm till en modern TV, dator, surfplatta eller mobiltelefon avger ett blått ljus. Det blåa ljuset flimrar mer än annat ljus vilket leder till ögontrötthet och huvudvärk. Om ögat dessutom utsätts för det under lång tid kan det orsaka skador på näthinnan. Detta är något som föräldrarna i undersökningen oroar sig för. Hela 6 av 10 uppger att de känner oro för det blåa ljusets inverkan på barnens ögon.

– Vi ger våra barn en tandborste för att skydda tänderna. Vi ger dem en hjälm när de ska cykla. Men, när vi ger dem en skärm då tänker vi inte ens på skydd, trots att vi vet att ögonen skadas av det blå ljuset. Även vuxnas ögon far illa. Vi måste arbeta mer förebyggande mot ögonohälsan och inse att glasögon med blåljusfilter är bästa skyddet, säger Ida Malmblad, legitimerad optiker och ansvarig för Synsam Groups barn- och ungdomssatsning.

READERS Blue Block
Readers Blue Block är framtagna speciellt för att användas framför digitala skärmar så som mobiler, datorer och surfplattor, vilka alla avger kortvågigt blått ljus.

Readers Blue Block har klassiska tilltalande former i lättviktsmaterial för högsta komfort. De kommer i två olika former och i storlekar för både vuxna och barn. Glasögonen för vuxna har blåljusfilter och finns både med lässtyrkor och utan styrka. De mindre glasögonen ”READERS Blue Block Mini” kommer med blåljusfilter utan styrkor. Glasögonen ser ut som vanliga glasögon, trots filtret.

I Synsam Ai Eyewear-koncept har samtliga barnglasögon med styrka ett inbyggt blåljusfilter.

READERS Blue Block återfinns i alla Synsams butiker runt om i landet.

Pris Readers Blue Block (vuxen): Från 300 kronor
Pris Blue Block Mini (barn): 300 kronor

För mer information kontakta gärna:
Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer Synsam Group
+46 730277018, jenny.fridh@synsam.com

Fakta om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Yougov. Under perioden 3 till 15 januari har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med föräldrar med barn i åldern 0 till 17 år i Sverige.

Synsam erbjuder ett unikt sortiment av glasögon, solglasögon, linser samt tillbehör för kundens egen stil och unika behov. Utöver detta erbjuder Synsam även en service- och kunskapsnivå inom ögonhälsa av högsta kvalitet. Synsam ingår i Synsam Group en koncernen verksam i sex länder, och som omsätter cirka 3 miljarder SEK och har 2500 anställda i 500 butiker. Butikerna drivs under varumärkena Synsam och Profil Optik. Sedan 2014 ägs Synsam av CVC Capital Partners.