Synsam öppnar recycling- och outletbutik i Linköping

Den fjärde december slår Synsam Group upp portarna till Nordens första renodlade recycling- och outletbutik för glasögon och solglasögon. Öppningen sker i Tornby köpcentrum, strax utanför Linköping, och satsningen är en del av Synsam Groups hållbarhetsagenda för en mer cirkulär och hållbar affärsmodell.

Med det nya butikskonceptet ”Synsam Recycling Outlet” får Synsams glasögon och solglasögon en andra chans. I den 172 kvm stora specialdesignade och unika butiken säljs återlämnade och felfria produkter till lägre priser. Kedjans hållbara sortiment av glasögonbågar har också en given plats liksom kollektioner från kända varumärken som utgått ut det ordinarie sortimentet.

– För oss på Synsam är det viktigt att gå från ord till handling när det gäller hållbarhet. Med Synsams recycling- och outletförsäljning bidrar vi till fler cirkulära flöden, ett minskat avfall samt attraktiva kunderbjudanden. Det gör mig mycket stolt att vi kan inspirera fler människor till att göra mer hållbara val, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group.

Att ta tillvara på använt och oanvänt
Synsam arbetar med hållbarhetsinitiativ genom hela värdekedjan, från att designa för hållbarhet och kvalitet till återvinning av glasögonmaterial. Med konceptet Synsam Recycling Outlet tas nu nästa viktiga hållbarhetssteg; att ta tillvara de glasögon som kunderna lämnar in och ge glasögonen en andra chans. Glasögonbågar i gott skick rengörs och grundjusteras och sätts tillbaka in i kretsloppet.

– När dessa glasögon bärs en andra gång av sin nya ägare, bidrar Synsam till det som ur ett hållbarhetsperspektiv är det allra mest hållbara – att återanvända redan tillverkade produkter. Det känns helt rätt att minska på mängden jungfruliga material och att nu få erbjuda en attraktiv handelsplats för recycling och outlet av glasögon och solglasögon, säger Håkan Lundstedt.

Glasögon som lämnats i butikernas återvinningslådor och som är av sämre kvalitet går till återvinning och blir materialinsats till Synsams senaste hållbarhetskollektion, Circular Collection.

Fakta om Synsam recycling- och outletbutik i Tornby:
Synsams Recycling Outlet är ett nytt unikt koncept som erbjuder ett brett sortiment av återvunna glasögonbågar och solglasögon från Synsams butiker. Här säljs även produkter från Synsams hållbarhetskollektioner samt kollektioner från kända varumärken, såsom Gucci, Tom Ford, Ray-Ban, Oakley med fler som utgått ut det ordinarie sortimentet. Uppskattningsvis erbjuds 5000 bågar. Butiken har två synundersökningsrum.

Synsam har anställt tio nya medarbetare; två optiker och åtta sälj- och kundrådgivare.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer Synsam Group
+46 730277018, jenny.fridh@synsam.com

Synsam erbjuder ett unikt sortiment av glasögon, solglasögon, linser samt tillbehör för kundens egen stil och unika behov. Utöver detta erbjuder Synsam även en service- och kunskapsnivå inom ögonhälsa av högsta kvalitet. Synsam ingår i Synsam Group en koncernen verksam i sex länder, och som omsätter cirka 3 miljarder SEK och har 2500 anställda i 500 butiker. Butikerna drivs under varumärkena Synsam och Profil Optik. Sedan 2014 ägs Synsam av CVC Capital Partners.