2022/08/17

Synsam Groups produktions- och innovationscenter i Östersund invigt

Det var år 2020 som Synsam Group fattade beslutet om hemtagning av sin glasögonproduktion, så kallad ”reshoring”. Flytten skulle gå från Kina till i Sverige. Idag, efter två intensiva år står de 8100 kvadratmetrarna i Jämtlands före detta flygflottilj Hangar 90 på Frösö Park klara för glasögonproduktion. Initiativet som går under namnet ”Made in Sweden” innebär en ny industriell era och är en investering i ett minskat klimatavtryck med fokus på hållbar och cirkulär produktion.

Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group:
– ­­Idag är en historisk dag för Synsam Group och svensk industri. Med mod och stor beslutsamhet visar Synsam att vi kan gå från ord till handling; att flytta hem produktionen och erbjuda kunden närproducerade glasögon. Jag är oerhört stolt över att vi har produktionsstartat och att vi redan i september kommer att ha vår första kollektion Jämtö ute i butikerna.

Synsam Groups produktions- och innovationscenter har stor betydelse lokalt, regionalt och nationellt.

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister:
– ­­ Det är mycket glädjande att Synsam Group öppnar ett nytt produktions- och innovationscenter med fokus på hållbar produktion och produktdesign i Östersund. Etableringen är viktig för att skapa ytterligare intresse för Jämtland som en attraktiv näringslivsregion och blir ett betydelsefullt tillskott med hundratals nya jobb. Synsam Groups val att flytta hem produktionen kan förhoppningsvis inspirera andra företag att flytta sin produktion till Sverige och är ett kvitto på hur hållbar omställning stärker samhället och skapar jobb.

Produktions- och innovationscentret kommer på sikt att ge ett par hundra arbetstillfällen samt sysselsätta ett stort antal andra personer i produktions- och försäljningskedjan. Synsam Group blir därmed en av Östersunds största privata arbetsgivare.

Marita Ljung, landshövding i Jämtlands län:
– Vi välkomnar Synsam Group till en växande kommun och ett växande län med unika förutsättningar för sina medarbetare att bo och leva i. Synsams etablering kommer också att bidra till att höja länets samlade konkurrens- och innovationskraft.

Jämtö – första kollektionen på linan
I samband med invigningen presenterades också den första kollektionen producerad i anläggningen. Kollektionen heter Jämtö. Bågen består av 68 procent biobaserad cellulosa från trämassa och vegetabiliska oljor. De sex unika unisex-bågarnas design är inspirerad av den jämtländska naturen.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer Synsam Group
+46 730 277 018,
jenny.fridh@synsam.com